WERELDVERTELDAG

logo

Thema Sterke vrouwen

19 maart 2016 in Thuis, Stationsstraat 32 Wageningen

‘Sterke vrouwen’, een thema dat meteen heel veel verhalen opriep. Zo veel, dat we ze nooit allemaal konden vertellen. Vijf vertellers van vertelkring Eva Luna kozen daarom hun favoriete verhaal uit. Ook anderen bleken zich aangesproken te voelen door dit thema. Wageningse wethouder van cultuur Lara de Brito opende de middag en vertelde over anti-apartheidsstrijdster Ruth First in De Brito’s geboorteland Mozambique. De schitterende operasopraan Iris de Koomen zong Dido’s lament van Purcell en Cleopatra’s aria uit Händels Julius Caesar met een toelichting op het leven van deze sterke vrouwen die toch zo tragisch eindigden. Ook het multiculturele vrouwenkoor ‘Wagenings Internationaal vrouwenkoor’ leverde een fraaie bijdrage met onder andere een Syrische ode aan de moeder, geleerd van de bewoners van het Wageningse AZC.

Om twee uur liep het al lekker vol in stadshuiskamer THUIS aan de Stationsstraat in Wageningen. Onder het genot van thee, koffie en koekjes namen de bezoekers plaats aan de tafeltjes voor het podium. Het eerste verhaal De kant van Lincoln (Ron Rash) liet de kracht zien van een vrouw in oorlogstijd. Daarna koos de Mexicaanse Tante Clemencia (Angeles Mastretta) haar eigen weg, tegen de lokale seksuele moraal in. De vrouw in de wolken (Koos Meinderts) maakte een drastische keuze toen ze zich realiseerde dat ze niet meer in het leven stond zoals ze graag zou willen. De bezoekers leefden mee met de verhalen en spraken geanimeerd met elkaar in de pauzes. In het sprookje De vrouw die haar man ging redden was het nu eens niet de prinses die gered moest worden, maar de prins. Het Afro-Amerikaanse Sleutels tot het koninkrijk tenslotte gaf een humoristische kijk op de strijd tussen de seksen. Op onze brede uitnodiging om ook een verhaal te vertellen was een van onze oud-vertellers ingegaan en ze vertelde in Mijn oma over het leven van haar grootmoeder: zo kort geleden en toch zo anders dan het onze. De muziek en de verhalen samen toonden een breed palet aan krachtige vrouwen.

Wij hebben ervan genoten om onze verhalen te delen en van hoe onze verhalen samenkwamen met de verschillende bijdragen van anderen aan deze middag.